Notifications
Clear all

[Sticky] Manicure & pedicure

24 Posts
20 Users
0 Likes
49.7 K Views
Posts: 17
Topic starter
(@chiufrances)
Active Member
Joined: 19 years ago

Does anyone know the answers for the following questions?

1. A whitlow is:
A. Bacterial
B. Fungal
C. Viral
D. Congenital

2. Beau's line is recognised by:
A. Multiple transverse furrows affecting a singel nail
B. A single longitudinal furrow affecting all the nails
C. Multiple longitudinal furrows affecting a single nail
D. A single transverse furrow affecting all the nails

3. The cause of Leuconychia includes:
A. Damage to the matrix
B. Damage to the cuticle
C. Damage to the free edge
D. Ingrowing nail

4. When is it advisable not to use paraffin wax nail treatment?
A. If the nails are flaking
B. If the client has stiff joints
C. If the nails are brittle
D. If the nails are soft

5. Which of the following is a disadvantage to pearlized/frosted enamels?
A. They emphasise the blue color of hands/feet with poor circulation
B. They attract attention to imperfections on the nail
C. They can cause the nail to split
D. They can attract ultra violet rays to the hand and cause a risk of sunburn

6. Why is it not possible to sterilize emery boards?
A. Because they are made of absorbent fibrous materials and will distintegrate
B. Because they are cheap to supply
C. Because they emit toxic fumes when sterilized
D. Because they do not need to be sterilized

7. Why should you never file down the sides of the nail?
A. Because it damages the matrix
B. Because it weakens the nail
C. Because it damages the lunula
D. Because it causes sepsis

8. Why would you use a nail white pencil?
A. To cover any imperfections on the nail
B. To help create a French manicure effect
C. To remove the cuticle
D. To remove any residue of polish

9. What is the purpose of plastic resin used in nail enamels?
A. To provide flexibility
B. To provide color
C. To give a smooth finish
D. To create a gloss

10. What type of lotion is a cuticle remover?
A. Alkaline
B. Acetone
C. Acid
D. Solvent

11. Which of these tools is suitable for sterilization in an auto clave?
A. Orange sticks
B. Emery boards
C. Nail buffers
D. Cuticle nippers

12. What is the pointed end of an orange stick used for?
A. To clean under the free edge
B. To smooth out ridged nails
C. To remove hang nails
D. To help minimise flaking on the nail plate

13. When using a cuticle knife it should be held at an angle of:
A. 30 degrees
B. 45 degrees
C. 65 degrees
D. 90 degrees

14. When should a hot oil treatment be carried out?
A. Before the cuticle work
B. After the cuticle work and before the hand and arm massage
C. After the hand and arm massage
D. Before filing the nail

Many thanks!

Frances

23 Replies
Posts: 17
Topic starter
(@chiufrances)
Active Member
Joined: 19 years ago

Itec Manucure & Pedicure

Hi all

I am unsure the answer for the following question, can someone help?

Old questions:

1. A whitlow is:
A. Bacterial
B. Fungal
C. Viral
D. Congenital

2. Beau's line is recognised by:
A. Multiple transverse furrows affecting a singel nail
B. A single longitudinal furrow affecting all the nails
C. Multiple longitudinal furrows affecting a single nail
D. A single transverse furrow affecting all the nails

3. The cause of Leuconychia includes:
A. Damage to the matrix
B. Damage to the cuticle
C. Damage to the free edge
D. Ingrowing nail

4. When is it advisable not to use paraffin wax nail treatment?
A. If the nails are flaking
B. If the client has stiff joints
C. If the nails are brittle
D. If the nails are soft

5. Which of the following is a disadvantage to pearlized/frosted enamels?
A. They emphasise the blue color of hands/feet with poor circulation
B. They attract attention to imperfections on the nail
C. They can cause the nail to split
D. They can attract ultra violet rays to the hand and cause a risk of sunburn

6. Why is it not possible to sterilize emery boards?
A. Because they are made of absorbent fibrous materials and will distintegrate
B. Because they are cheap to supply
C. Because they emit toxic fumes when sterilized
D. Because they do not need to be sterilized

7. Why should you never file down the sides of the nail?
A. Because it damages the matrix
B. Because it weakens the nail
C. Because it damages the lunula
D. Because it causes sepsis

8. Why would you use a nail white pencil?
A. To cover any imperfections on the nail
B. To help create a French manicure effect
C. To remove the cuticle
D. To remove any residue of polish

9. What is the purpose of plastic resin used in nail enamels?
A. To provide flexibility
B. To provide color
C. To give a smooth finish
D. To create a gloss

10. What type of lotion is a cuticle remover?
A. Alkaline
B. Acetone
C. Acid
D. Solvent

11. Which of these tools is suitable for sterilization in an auto clave?
A. Orange sticks
B. Emery boards
C. Nail buffers
D. Cuticle nippers

12. What is the pointed end of an orange stick used for?
A. To clean under the free edge
B. To smooth out ridged nails
C. To remove hang nails
D. To help minimise flaking on the nail plate

13. When using a cuticle knife it should be held at an angle of:
A. 30 degrees
B. 45 degrees
C. 65 degrees
D. 90 degrees

14. When should a hot oil treatment be carried out?
A. Before the cuticle work
B. After the cuticle work and before the hand and arm massage
C. After the hand and arm massage
D. Before filing the nail

New questions:

15. What can severe psoriasis cause?
A. Thickening of the nail plate with the surface becoming rough
B. Thinning of the nail plate with the surface becoming smooth
C. Bending of the nail plate
D. Splitting the nail plate

16. How long on average does a nail take to grow from the matrix to the free edge?
A. Between one and two months
B. Between three and four months
C. Between five and six months
D. Between eight and nine months

17. What can occur if pterygium is left untreated?
A. The cuticle can disintegrate
B. The nail can soften and peel off
C. The skin of the cuticle can move up the nail plate towards the free edge
D. The Skin around the nail can split and bleed

18. Which of the following is not an ingredient in cuticle massage cream?
A. Beeswax
B. White soft paraffin
C. Cocoa butter
D. Bismuth oxychloride (what is this?)

19. What is the effect of oleic acid when used in cuticle remover?
A. To provide an alkaline effect
B. To counteract any dryiing effect
C. To make the product into a milky lotion
D. To make the product more flexible

20. Which of the following statements is incorrect with regard to hand cream?
A. Hand creams may contain lanolin
B. Hand creams may contain potassium hydroxide
C. Hand creams may contain cetyl alcohol
D. Hand creams may contain preservatives

21. Why should the nails not be filed down into the sides?
A. Because it causes the natural oils to dry out
B. Because it will disturb the layers of the nail plate causing it to produce heat
C. Because it will cause the nails to have a ridged appearance
D. Because it causes a weak point in the nails which can easily break

22. Why should cuticle remover not be left on for too long?
A. Because it will over moisturize the skin
B. Because it will have a dehydrating effect on the skin
C. Because it will have a corrosive effect on the skin
D. Because it will stain the nail plate and surrounding skin

Thanks in advance.

Regards
chiufrances

Reply
Posts: 9
(@farzana)
Active Member
Joined: 18 years ago

A&P, man and ped AND waxing!!!!

hello everyone,
new here. 37yrs old, single mum with not enough time to breath!!!

I'm mildly panicking as im about to start A&P next week as well as sit Man and Ped and waxing pratical and theory in Dec too! (had it deferred due to personal crisis!)
Any help in these areas by anyone who sat theses exams in July would be great.

Anyone know the answer to this?
When using a cuticle knife it should be held at an angle of:
A. 30 degrees
B. 45 degrees
C. 65 degrees
D. 90 degrees

What a brill site.
Everyone seems so genuinely friendly.

farzana,x

Reply
Posts: 300
(@bonniestsweetpea)
Reputable Member
Joined: 19 years ago

RE: A&P, man and ped AND waxing!!!!

Hi Farzana, can't help with your question I'm afraid but I did do VTCT A & P if that's any help depends on which you are doing as ITEC is a bit different. In any case all the very best with everything, you can do it girl!!!

If it is VTCT please feel free to get intouch if you need any help.

Vicki x

Reply
Posts: 9
(@farzana)
Active Member
Joined: 18 years ago

RE: A&P, man and ped AND waxing!!!!

Hello Vicki,
thanks for your reply and support.
I'm doing ITEC but thanks for offering to help.

farzana,x πŸ™‚

Reply
Posts: 4
 GIGI
(@gigi)
New Member
Joined: 18 years ago

RE: Manicure & pedicure

Hi below answer
1.A
2.C
3.A
4.D
5&6 dont know
7.A
8.B
9.not sure
10.A
11.D
12.A
13.B
14.dont know

Hope not too late to helping U.:eek:
regards
GIGI

Reply
Posts: 1
(@charlie)
New Member
Joined: 18 years ago

RE: Manicure & pedicure

Hey

For my answers I think:

A
C
A
D
B
A
B
B
A
D
A
D
C

Hope this helps!:eek:

Reply
Posts: 4
(@rachelexamtec)
New Member
Joined: 17 years ago

RE: Itec Manucure & Pedicure

Hi all

I am unsure the answer for the following question, can someone help?

Old questions:

1. A whitlow is:
A. Bacterial
B. Fungal

D. Congenital

2. Beau's line is recognised by:
A. Multiple transverse furrows affecting a singel nail
B. A single longitudinal furrow affecting all the nails
C. Multiple longitudinal furrows affecting a single nail
D. A single transverse furrow affecting all the nails

3. The cause of Leuconychia includes:
A. Damage to the matrix
B. Damage to the cuticle
C. Damage to the free edge
D. Ingrowing nail

4. When is it advisable not to use paraffin wax nail treatment?

D. If the nails are soft

5. Which of the following is a disadvantage to pearlized/frosted enamels?
A. They emphasise the blue color of hands/feet with poor circulation

6. Why is it not possible to sterilize emery boards?
A. Because they are made of absorbent fibrous materials and will distintegrate

7. Why should you never file down the sides of the nail?
B. Because it weakens the nail

D. Because it causes sepsis

8. Why would you use a nail white pencil?
A. To cover any imperfections on the nail

9. What is the purpose of plastic resin used in nail enamels?
A. To provide flexibility
B. To provide color
C. To give a smooth finish
D. To create a gloss

10. What type of lotion is a cuticle remover?
A. Alkaline
B. Acetone
C. Acid
D. Solvent

11. Which of these tools is suitable for sterilization in an auto clave?

D. Cuticle nippers

12. What is the pointed end of an orange stick used for?
A. To clean under the free edge

13. When using a cuticle knife it should be held at an angle of:
B. 45 degrees

14. When should a hot oil treatment be carried out?
B. After the cuticle work and before the hand and arm massage

New questions:

15. What can severe psoriasis cause?
A. Thickening of the nail plate with the surface becoming rough

16. How long on average does a nail take to grow from the matrix to the free edge?
A. Between one and two months
B. Between three and four months

17. What can occur if pterygium is left untreated?

C. The skin of the cuticle can move up the nail plate towards the free edge

18. Which of the following is not an ingredient in cuticle massage cream?
A. Beeswax
B. White soft paraffin
C. Cocoa butter

19. What is the effect of oleic acid when used in cuticle remover?
A. To provide an alkaline effect
B. To counteract any dryiing effect
C. To make the product into a milky lotion
D. To make the product more flexible

20. Which of the following statements is incorrect with regard to hand cream?
B

21. Why should the nails not be filed down into the sides?

B. Because it will disturb the layers of the nail plate causing it to produce heat

22. Why should cuticle remover not be left on for too long?
B. Because it will have a dehydrating effect on the skin
C. Because it will have a corrosive effect on the skin

Reply
Posts: 11
 MOLL
(@moll)
Active Member
Joined: 17 years ago

MANICURE AND PEDICURE past papers

here are a few sample questions for manicure and pedicure, hope they help someone:):):)
πŸ™‚
the definition of pterygium is:
c- thick hardened growth of dry cuticle adhereing to the nail plate as it grows

the eponychium is:
a- the cuticle at the base of the nail

the ponychium is the :
b- cuticle at the sides of the nail

keratinisation causes the nail plate to:
d- grow in thickness and in lenght

what does the matrix contain?
c-nerves

a whitlow is:
a-bacterial

the definition of paronychia is:
c-thickening of the nail plate

The mantle is:
c-visible portion of the nail that rests apon the nail.

Tinea unigum is
a- bacterial

The functions of the matrix include:
c- produce new cells to form the nail bed

The causes of leuconycia includes:
damage to the matriix

Reply
Posts: 15
(@qwertydog)
Active Member
Joined: 17 years ago

unit 9 10 and 11 itec exam just done it!

hi

cant remember all of the questions but i know i spent lodza my revision time on mussles bones etc but there were hardly any questions on them so revise ingredients contraindications.

on make up there was a lot of product ingredients questions that i kicked myself for not knowing and also face shapes and shading lots and lots on these but luckly i revised a huge amount so i was prepaired a lot of the girls on my course think they have bad marks for make-up and good for mani but i am the other way round!!

mani pedi the first question was about the flexors and extensors and i dont know if i got that correct!
also the line in french manicure at the tip of the nail what is it called the lunar line
smile line
white line

all of the exams at the begining 3 to 5 questions were hard but then they got easyer!
well i think its coz i revised so much.

if i remember anything else i will post hope this has helped a bit!
i have my professional bisness aND waxing on sat!!!

also remember to read through them more than once as a few of my group made silly mistakes and on reflection we are gutted to miss a mark by not reading it properly!

Reply
Posts: 1
(@mrltmarais)
New Member
Joined: 16 years ago

Manicure & pedicure answers

Hey Fraches

Hope this will help u, good luck!!

1) A
2) C
3) A
4) D
5) dont know
6) dont know
7) B
8) dont know
9) D
10) A
11) dont know
12) A
13) B
14) A - Because one function of the hot oil treatment is to moisture dry
cuticles, so it will be more effective before removing cuticles, will
help softening the cuticles so that it would be easier to remove

Got a itec exam book with alot of questions and answers, that where I got these answers
Good luck, im also writing itec in desember!!

Reply
Posts: 3
(@ggina)
New Member
Joined: 16 years ago

Manicure and Pedicure and skin and eye exam

Hi All

I am a new member and I need help,I am doing A&P and Swedish Massage and Itec Nails and Beauty I am getting on ok but feel I could do with some Past Papers, Does anyone have any or remember any q's, I have an exam in Manicure and Pedicure this sat and skin care and eye does anyone know what I could study for. I would be grateful if anyone could help. Just for study purposes, thank you all

Thanks
ggina

Reply
Posts: 72
(@jackienvq2)
Trusted Member
Joined: 16 years ago

Hi Panda88,

The book I have has ITEC, CIBTAC and CIDESCO questions all mixed up in multi choice format. I can have a look through them and see if there is anything on manicure & pedicure and will post the questions. Probably be tomorrow evening though.

Rachel

Hi Rachel was wondering where you got the book from? only i have Waxing, Manicure, Pedicure and eye treatment exams in January. Was wondering whether the book would be of any help to me (if you have the ISBN number)
Jackie X

Reply
Posts: 3
(@ggina)
New Member
Joined: 16 years ago

Hi Rebecca

Thank you for your reply, Yeah the nail are not as bad just practice just the manicure and pedicure I did not realise it was so hard..any tips

Take care

ggina

Reply
enchantedhands
Posts: 1843
(@enchantedhands)
Noble Member
Joined: 17 years ago

Hi Jackie,

Unfortunately the book is not for sale in bookshops etc and has no ISBN number but I am pm'd the details to you.

Love & blessings,

Rachel

Reply
beckyboop922
Posts: 1458
(@beckyboop922)
Noble Member
Joined: 20 years ago

All the answers are in the back of the book hun The Art and Science of Nail Technology. xxxxxx

Reply
Posts: 7
(@lollipop0908)
Active Member
Joined: 16 years ago

Hiya, I am new to this site and am also studying Itec Beauty Specialist. Would be grateful for any books that can help with my studying and this one sounds great. Any ideas on how to get hold of a copy.

Thanks Lorraine x

Reply
Posts: 1
(@sandra88)
New Member
Joined: 13 years ago

1:A
2:D
3:A
4:B
5:B
6:A
7:B
8:B
9:D
10:A
11:D
12:A
13:B
14:B

all of these are the right answers I know it might be lil too late πŸ˜› hehe but hopefully helpfull for others....

Reply
myarka
Posts: 5221
(@myarka)
Illustrious Member
Joined: 15 years ago

all of these are the right answers I know it might be lil too late πŸ˜› hehe but hopefully helpfull for others....

Hello Sandra88 and welcome to Healthypages πŸ™‚

This is an old thread going back 5 years, so it's unlikely that you'll receive a reply.

In the meantime, perhaps introduce yourself in the new members forum, where I'm sure you'll recieve a warm welcome.

Myarka.

Reply
Posts: 2
(@asmina)
New Member
Joined: 12 years ago

ITEC student 2011

2. Beau's line is recognised by:
A. Multiple transverse furrows affecting a singel nail
B. A single longitudinal furrow affecting all the nails
C. Multiple longitudinal furrows affecting a single nail
D. A single transverse furrow affecting all the nails

The right answer is D. πŸ™‚

Reply
Posts: 2
(@asmina)
New Member
Joined: 12 years ago

Tinea unigum is FUNGAL πŸ™‚

Reply
Posts: 15
(@may2011)
Active Member
Joined: 13 years ago

VTCT Mani and Pedi Exam

Hi

Does anyone have any ideas on questions post 2005/2007+

Taking a VTCT nail tech course. I am familiar with these Q+A's and wondered if these kind of exam questions would be similar currently. Is the A&P and the theory manicure done at the same time?

Thanks for any advice.

May

Reply
Posts: 1
(@dineo)
New Member
Joined: 6 years ago

A&P, man and ped AND waxing!!!!

hello everyone,
new here. 37yrs old, single mum with not enough time to breath!!!

I'm mildly panicking as im about to start A&P next week as well as sit Man and Ped and waxing pratical and theory in Dec too! (had it deferred due to personal crisis!)
Any help in these areas by anyone who sat theses exams in July would be great.

Anyone know the answer to this?
When using a cuticle knife it should be held at an angle of:
A. 30 degrees
B. 45 degrees
C. 65 degrees
D. 90 degrees

What a brill site.
Everyone seems so genuinely friendly.

farzana,x

45

Reply
Posts: 1
(@laura-anne)
New Member
Joined: 4 years ago

Does anyone perhaps know any ITEC beauty specialist oral questions?

Reply
Share: